Timmerfabriek Houkesloot = 100% hout
Bij Timmerfabriek Houkesloot zijn we trots op wat we doen en vinden we het ontzettend belangrijk om met het beste van het beste te werken. Daarom zijn we trots lid van HOUT100%. Daardoor zijn we verzekerd van duurzaam, geproduceerd hout, wat verwerkt is volgens de strengste kwaliteitseisen: 100% perfect houtwerk dus!
HOUT100% biedt vier zekerheidslabels, namelijk: productzekerheid, prestatiezekerheid, prestatiezekerheid op de bouwkundige aansluitingen én exploitatiezekerheid tot 25 jaar en meer. Wanneer er gekozen wordt voor houten kozijnen van Timmerfabriek Houkesloot, wordt er gekozen voor hoge kwaliteit, duurzaamheid, een grote ontwerpvrijheid, isolerend en luchtdicht, onderhoudsvriendelijk én veilig bij brand. We maken deze houten kozijnen al bijna 40 jaar met liefde in onze fabriek in Sneek. Daarnaast hebben we het STIP-certificaat gekregen, wat betekent dat ons hout voor 100% uit duurzaam beheerd bos afkomstig is.
Timmerfabriek Houkesloot werkt alleen met 100% hout. Dit eeuwenoude bouwmateriaal biedt heel veel voordelen. In het Friso jubileumboek besteedden we aandacht aan hout met het volgende artikel:
Hoe een eeuwenoud bouwmateriaal ons helpt aan een duurzame toekomst
Samen moeten we beter zorgen voor onze aarde en deze zo gezond mogelijk doorgeven aan volgende generaties. Als we alles op blijven maken, houden we namelijk niets meer over. In de bouw wordt veel gewerkt met materialen die uitputtend zijn. Willen we de aarde zo min mogelijk belasten, dan zijn we veel meer aangewezen op biobased bouwmaterialen. En dan kom je al snel uit bij het eeuwenoude bouwmateriaal hout. Juist met deze grondstof weet Timmerfabriek Houkesloot wel raad en Geert Hoekstra, commerciëel manager, vertelt hoe.
De kracht van hout
Als mensen beleven wij hout. De natuur geeft het en als grondstof komt het steeds weer terug. Dit hernieuwbaar materiaal levert in de bouw misschien wel de grootste bijdrage aan verduurzaming. Door hout voor lange termijn te bewaren, ofwel het te verwerken in bouwproducten, slaan we CO2 op. Wanneer we een bos ongemoeid laten, neemt het wel veel CO2 op, maar geeft het ook weer terug, omdat stervende bomen het uitstoten.
Omdat we bij Houkesloot (als één van de eersten) STIP-gecertificeerd zijn, gebruiken we alleen hout uit duurzaam beheerde bossen. Dat betekent dat de aanplanting in die bossen goed geregeld is, maar ook de diversiteit in boomsoorten blijft behouden. Doordat - in tegenstelling tot eindigende materialen - hout tot in de eeuwigheid kan blijven groeien, belasten we natuur en milieu zo min mogelijk.
Vroeger werd bijna alles gebouwd met hout, maar dat hout ging vaak minder lang mee. Dankzij ontwikkelingen, ‘conserveermiddelen’ en goede details gaat hout inmiddels een leven lang mee. Daarom gebruiken we in de bouw steeds meer hout. Het is een licht materiaal om mee te bouwen, heeft daardoor een lichtere fundering nodig en bij materialentransport biedt het lichte gewicht ook voordelen. We verwerken veel hout, bijvoorbeeld in de aardbevingsbestendige houtskeletbouw in Groningen. Beton heeft dan wel een beter accumulerend vermogen (het vermogen om warmte en koude op te nemen), maar hout is buigzaam en flexibel, dus goed bestand tegen aardbevingen.
Hout voor een duurzame toekomst
Nederland is in de basis een metsel- en bakstenenland, heel anders dan in bijvoorbeeld Noorwegen waar veel houtbouw voorkomt. Op verjaardagsfeestjes hoor je dat mensen nog altijd voor kunststof kozijnen kiezen omdat ze niet willen schilderen. De beleving heerst dat hout veel onderhoud vergt. Als je echter het juiste hout op de juiste plek toepast, kun je het onderhoud flink beperken en ziet je woning er na een lange periode weer uit als nieuw. De ontstane ‘wegwerpmaatschappij’ moeten we zien om te buigen. Terug naar af eigenlijk. Naar dingen die langer blijven, misschien zelfs wel oneindig meegaan. Een lastige uitdaging, maar bij Houkesloot werken we hier dagelijks gepassioneerd aan. Door te zorgen dat onze productie zo min mogelijk belastend is voor onze omgeving en door producten te maken die heel lang meegaan.
Het grote voordeel van hout is dat je het steeds kunt upgraden naar de huidige norm. Waar we bijvoorbeeld vroeger met enkelglas in houten kozijnen werkten, gaat het nu over dubbel en triple glas. Of verbeteringen rondom inbraakwerendheid en luchtdichtheid. Met een steeds hogere isolatiewaarde tot gevolg. Dankzij dit soort modificaties aan bestaande kozijnen, die weinig energie vergen, belasten we het milieu zo min mogelijk. Je hebt geen nieuw kozijn meer nodig, maar een upgrade, je kunt het makkelijker repareren en ben je de kleur geel moe, dan schilder je het rood. Dat kun je bij één woning doen, maar ook bij hele woonwijken. Dat schiet tenminste op.
De toekomst bouwen
Houkesloot weet dat Nederland klaar is voor meer houtbouw. Naast de talrijke milieuvoordelen die het biedt, is hout bijzonder geschikt voor prefab bouwen om het woningtekort op te lossen. Wij vinden dat je materialen moet gebruiken die het meest bij de situatie passen en dus hout toepassen daar waar het geschikt is. In laagbouw vooral. Binnen zachthout toepassen, buiten duurzame (hard)houtsoorten of gemodificeerde zachthoutsoorten die tegen alle weersomstandigheden bestand zijn. Databases met gebruikte materialen bieden ook volop mogelijkheden. Gaat het over hout, dan kunnen alle remmen los. Vroeger ging je naar de sloper om een kozijn en deur op te halen en daar werd dan een hok omheen gebouwd. Min of meer keren we daarnaar terug. Niet van vandaag op morgen en niet door een kozijn te slopen en 100.000 houtjes weer aan elkaar te lijmen. Dat kost te veel energie. Wel dus door het upgraden van een bestaand kozijn (hergebruik).
'We zorgen ervoor dat onze productie voor onze omgeving zo min mogelijk belastend is en maken producten die heel lang meegaan'
Als branche en bedrijf moeten we zo veel mogelijk automatiseren, omdat voor bepaalde werkzaamheden simpelweg niet meer mensen te krijgen zijn. Bijvoorbeeld voor het tillen van zware houtskeletbalken. Bovendien groeien jongeren op met beeldschermen, niet meer met hamer en spijkers. Bij Houkesloot zetten we ook volop in op digitalisering. Voor onszelf omdat we als bedrijf klaar willen zijn voor de toekomst, maar zeker ook voor onze klanten als het gaat over het ontwerpen en uitwerken van gebouwen (BIM).
Door grote stappen te zetten in automatisering en product(ie)ontwikkeling, bieden we onze klanten continuïteit. Als een bedrijf stopt te bestaan, zijn er ook geen geldende garanties meer. Het is dus heel belangrijk dat we in de bouw allemaal onze boterham blijven verdienen, nu en in de toekomst. Zodat ook klanten uit het verleden daar in de toekomst bij Houkesloot op terug kunnen vallen.
Samen met Friso Bouwgroep
Allemaal hebben we er baat bij als we werkgelegenheid behouden, werkplezier creëren en iedereen gezond de pensioenleeftijd laten halen. Hierin investeren we continu samen met Friso Bouwgroep. We hebben hierin veel aan elkaar. Ook als het gaat over verduurzaming. Zo hebben we wind- en zonne-energie, een WKO-installatie en gebruiken we alleen groene stroom, als we dat al inkopen. Binnen nu en twee jaar zijn we van het gas af. En dankzij onze hechte samenwerking ontstaan uiteraard de mooiste werken.
HOUT100% is momenteel actief met een campagne, klik hier om meer over de campagne te lezen: Nieuws over Houkesloot | Houkesloot Toelevering